Etin beslenmedeki önemi

Özsüerler Hayvancılık Gıda Taşımacılık Tic. Ltd. Şti.

Eti nasıl tüketmeliyiz ?

Hem pişirmede kolaylık hem de lezzet açısından eti buzdolabında 1 derecede 24 saat beklettikten sonra tüketin. Taze eti buzdolabında en fazla 1 gün saklayın. Uzun süre saklayacaksanız, yiyeceğiniz miktarlarda ayırıp, geri kalanını derin dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz. Dondurduktan sonra kullanacağınız etleri oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt kısmında bekleterek çözdürün. Eti eğer mangalda pişirecekseniz, ateşin kor haline gelmiş olmasına çok dikkat edin. Kömürün yanmasıyla açığa çıkan kanserojen maddelerin ete yapışmasına engel olmak için etleri ateşten 15 santim uzaklıkta tutarak pişirin. Hangi pişirme yöntemi olursa olsun, etleri hızlı değil, hafif veya orta sıcaklıkta uzunca süre pişirin. Çünkü hızlı pişirilen ette protein ve B vitamin kaybı oluşuyor.

100 gram yağlı dana etinde yaklaşık 3 tatlı kaşığı kadar yağ bulunuyor. Bu nedenle sebzeli kebap ve güveçte yapılan etli yemekler gibi bol etli hazırladığınız yemeklere ayrıca yağ eklemenize gerek yok. Et tüketim miktarını yaş, kilo, cinsiyet ve kalp damar hastalıkları gibi bazı hastalıklar belirliyor. Etlerin içerdikleri en yoğun besin öğesi olan protein, beslenmenizde ihtiyacınıza göre yer almalı. Genel olarak yetişkin, sağlıklı ve yaklaşık 70 kilo ağırlığında olan bir kişi için günlük tüketilebilecek et miktarının 50-100 gram arasında tutulması, genel sağlığın sağlanması için yeterli oluyor. Etlerin yapısında posa bulunmaz.

Dolayısıyla sebze ve meyve gibi posa miktarı çok yüksek olan besinler hacimleri çok fazla olduğu için bir öğünde çok fazla tüketilemezken, etler ise çok rahat fazla miktarda yenebiliyor. Bunu önlemek için yemeğe mutlaka çorba ile başlayın, Her zaman olduğu gibi, sofranızda etin yanı sıra ekmek (çorba, pilav,makarna, ekmek) ve sebze grubundan (salata veya pişmiş sebze) besinler yer almalı. Hazımsızlığı arttıran en önemli beslenme hatası ise yağ oranı yüksek olan besini fazla miktarda tüketmek oluyor. Zaten sindirimi yavaş olan yağlar bir de alınması gereken miktarlarının çok üzerinde tüketilince sindirim rahatsızlıklarına neden oluyor. Bu rahatsızlıklara engel olacak en önemli destek ise yine sebzeler. Kırmızı et demirden çok zengin bir besin.

Et ile beraber C vitamininden zengin olan salata tüketmeniz etteki demirin vücut tarafından daha fazlasının kullanılmasını sağlıyor. Bu nedenle salatanızın bol sebze ve yeşilliklerden oluşmasına özen gösterin. 100 gram sakatat 100-200 kcal arasında değişiyor ki bu enerji miktarı orta yağlı bir dana etinden daha az. Sakatatların protein miktarları kırmızı ete benziyor, içerdikleri yağ miktarı da etten daha az oluyor. Ancak kolesterol içeriği açısından bakıldığında 100 gr karaciğer ve böbrek günlük kolesterol ihtiyacının tümünü, beyin ise 6 katını içeriyor. Etin sindirimi ile açığa çıkan artık maddelerin vücuttan uzaklaştırılması için bolca su içmeye dikkat edin. Ancak hazımsızlığa neden olmaması için yemek sırasında sıvı tüketmekten kaçının. Yemekten 2 saat sonra ise sıvı tüketiminizi mutlaka arttırın.

Etin Beslenmedeki Önemi

Et, yüksek biyolojik değeri, doyuruculuğu ve içerdiği proteinler açısından insan beslenmesinde ön sırada yer alan bir besin maddesidir. Ette bulunan proteinler insan organizmasında kayba uğrayan proteinleri %100'e varan bir oranda giderir. Tüketmekte olduğunuz et ve et ürünlerinin hijyenik şartlarda ve veteriner kontrolünde kesilip tüketiminize sunulması sağlığınız açısından büyük önem taşımaktadır. Et ve et ürünleri satın alınırken güvenilir firmalar tercih edilmelidir. Kesim hayvanlarının etleri, iç organları ve kanlarındaki hayvansal proteinler hayat için lüzumlu esansiyel aminoasitlerin taşıyıcısıdır.

Et, içerdiği ekstraktif maddaler nedeniyle mutfaklarda çok çeşitli biçimde işlenir. Et teknolojisinin çeşitli branşlarında pişirilmek, kızartılmak, tütsülenmek ve salamura işlemine tabi tutulmak suretiyle pek çok ürüne dönüştürülür. Eti oluşturan kas liflerinin sindirimi kolaydır. Pişirilmiş et mideyi 2-3 saat sonra terkettiği halde kızartılmış et ancak 4 veya 5 saat sonra ince bağırsaklara iletilir. Kesim hayvanlarının etleri içerdikleri komponentler bakımından farklılık gösterir. (Tablo 2). Etin vitamin oranı düşüktür. 100 gr ette 0,2 - 0,38 mg laktoflavin, 0,1 - 0,23 mg anoyrin, 0,4 mg niasin, 0,6 - 2,0 mg pantotenik asit, 0,4 - 0,8 mg pridoksin, 0,002 mg biyodin, 0,01 - 0,03 mg pteroylglutamik asit bulunur. Askorbik asit etlerde mevcut değildir.

Vitamin A ise yalnız yağlı etlerde 50 - 60 ünite halinde, vitamin E 0,3 - 0,9 mg arasında ve vitamin K 0,2 mg kadar bulunur. Kesim hayvanlarının iç organları ve özellikle karaciğer vitaminlerden zengindir. Karaciğerde bulunan vitamin B miktarı ettekinden fazladır. Isıya dayanıklı olmayışı nedeniyle 120 derecede çabuk tahrip olur. Bu nedenle et ve karaciğer konservelerinde bulunmaz.